onsdag 6 juli 2011

Läckande oljekyl SAAB 9-5

Min bil läckte olja, och jag lokaliserade felet till ett rostigt oljerör som sitter precis bakom frontens underkant (höger fram) på min 9-5:a.

 

Denna bild visar anslutning av rör i oljekyl.

 

Slangen byttes och nya o-ringar sattes på inget märkvärdigt jobb.

 

Denna bild visar andra änden på slang/röret, med ny o-ring monterad

Det kommer att läcka ut olja när man lossar slangen, var beredd med ett uppsamlingskärl.

Bilden visar “baksidan” på oljefiltrets infästning, min slang gick mellan oljekyl och oljefilter/pump.

För att komma åt måste man lossa den främre plastkåpan framför, under motorn, 4 torxskruvar i framkant och 4 små bult i bakkant på kåpan.

 

100_7627 Plastkåpan borttagen.

Nu kommer man åt slangen, den är lätt att lossa eftersom det sitter en mutter som håller 2 slangar tryck och returslang till oljekylen, muttern sitter mitt emellan slangarna, det kan sitta något slangfäste mitt på slangensitter men det märker man och vad som måste lossas.

(Se till att återmontera som slangarna satt, annars får du inte ihop det.)

Sedan lirkar man bara försiktigt ut slangen, rengör där den har suttit skrapar bort oxid om det finns.

I mitt fall var det oxid, och 2 år efter slangbytet kom en ny läcka denna gång var porerna i oxiden så stora att olja trycktes ut igen.

Nu lyckades jag göra en Mac Gywer lagning, jag tog bort o-ringen och satte i ett förskruvningsgummi (elektriker använder sådana för att hålla elkablar på plats) detta lyckades täta läckan, återstår att se om gummit tål olja.

100_7626 I denna bild ser man en eldosa, och bredvid synd en gul o-ring, denna höll inte tätt, då tog jag ett förskruvningsgummi, det svarta i bilden, det passade perfekt på oljeröret och tätar längs hela sin längd.

Denna gång man behövde jag inte ens hissa upp bilen, jag kom åt iallafall.

Glöm inte fylla på olja.

1 kommentar:

  1. Tack för bra beskrivning! Får man fråga vart du köpte oljeröret? Jag har letat på Adbildelar, mekonomen och Biltema utan lycka.

    SvaraRadera